13 august 2011

Statul

Toti se gandesc ca formele cunoscute ale statelor din Europa sunt naturale, ca statele sunt in granitele lor firesti. Ei bine, sa facem o socoteala:
Italia a fost unificata pe la 1850 de Gaibaldi. Pana atunci nimeni nu isi propusese sa recreeze Italia pentur ca nu pareau compatibili. Astazi napolitanii nu se considera italieni iar cei din nord vor sa scape de vecinul sarac din sud.
Spania: tara bascilor, ETA, limba basca, rivalitatea Barcelona Madrid - toate acestea sunt cred argumente suficiente pentru a gasi minim 2 tari unite sub acelasi nume.
Belgia: flamanzii si vorbitorii de franceza nu reusesc sa se inteleaga de un an si jumatate pentru a forma un guvern. In afara unui rege, nimic nu pare sa uneasca cele 2 parti ale Belgiei
Marea Britanie: IRA, Scotia si lupta lor continua pentru independenta, faptul ca au echipe diferite dla fotbalul intertari, diferentele mari de limba dintre engleza scotiana si cea londoneza cred ca sunt suficiente argumente pentru a ne aminti ca vorbim de un stat federal unit de un rege puternic cu forta si in  care unii se considera defavorizati.
Franta: Francezii din nord au mari dificultati de a se intelege in franceza cu cei din sud. Alsacia si Lorena sunt mai mult nemtesti decat frantuzesti, taxele platite de locuitorii acestor 2 regiuni fiind la un moment dat cat taxele oplatite de toata franta.
Romania: Avem 100 de ani de cand suntem impreuna. si 1800  de ani de separarte in care Tara romaneasca era doar vecinul care atataca Moldova iar Transilvania..nu era
Credeti ca exista vreun motiv ca Europa sa ramana asa? Nu pare evident ca o noua reasezare este necesara. si asta se va fac cu foc.
Niciodata in istoria europei nu au trecut mai mult de 50 de ani de pace continua pentru o tara. Romania a ajuns la 60 de ani de pace (1950-2011). Pare evident , ca si in cazul cutremurelor, ca ciclicitatea e o caracteristica. Pentru ca lumea se prosteste, pentru ca oamenii devin timpiti si uita. Nu m-ar mira cu nimic ca cineva sa incerce sa cucereasca Rusia desi istoria a aratat ca Rusia nu poate fi cucerita (evident, nu poti administra un teritoriu cat toata europa cu populatia dintr-o tara)

Un comentariu:

  1. Greu de crezut ca se va ajunge la un RAZBOI in adevaratul sens al cuvantului pe undeva. Daca pana si ETA si IRA au lasat tonul moale de ceva timp, imi e greu sa cred ca se vor naste alte formatiuni care sa bage cumva zanzanie.. Sa ma refer totusi la Scotia, Irlanda si Marea Britanie. Marea Britanie, pe linie monarhica, are drepturi peste toata Scotia si Irlanda si o parte din Franta ( Angers, Tolouse - in general partea de Nord, Nord-Vest ) . Insa e greu de crezut ca harta Europei se va mai modifica. Da, in caz de ceva RUSIA mai poate anexa fara prea mari probleme ceva din est-ul europi faca ca cineva din VEST sa o deranjeze.. Si sincer daca ungurii ar anexa ardealul sau daca tinutul secuiesc si-ar declara independenta, m-ar durea fix in.. pix. Nu sunt atat de ''inflacarat'' sa spun ca imi dau viata pt tara asta. Pe mine nu m-a crescut tara asta, asa cum o zicala idioata romaneasca ne spune. Pe mine m-a crescut mama si bunica, cu greu ! Tara asta nu mi-a dat nimic. Daca maine rusii anexeaza si partea asta de Moldova..fain, ne-am luat jucariile si am plecat ( de o fi nasol sub conducerea lor, dar comparand cu ce avem, mi-e greu sa cred )

    Neamu are pt ce muri, lafel si englezu si francezu. Romanu.. moare ca prostu..

    RăspundețiȘtergere