22 februarie 2012

Munca omoara

..neuronii ramasi liberi si taie orice chef de exprimare aberanta pe campii. Dar uneori ma mai incing pe alte bloguri si completez aici ce am scris acolo. Dar inainte de asta, Azi am terminat cele 4 volume Rama a lui Clarke. La sfarsit imi venea sa-mi scot palaria. Si am luat o pauza de o ora din citit doar pentru a lasa senzatiile sa se aseze. Nimic, niciodata, nu va depasi imaginatia si farmecul literaturii.
Dar, sa revenim. La Florin pe blog are un articol despre petrol. Cat mai este, cit e declarat real:
De ce estimarile variaza asa de mult..acum 30 de ani ni se spunea ca mai avem petrol pentru 30 de ani, acum mai avem pentru 50 de ani si tot creste in loc sa scada.
Datorita faptului ca tehnologia a evoluat foarte mult. De la cateva sute de metri s-a ajuns la forari la km adancime.
Apoi estimarile sunt foarte aproximative. Cat de usor crezi ca e sa estimezi cati barili are o groapa dupa niste sondaje+harti geologice?
Dar, indiferent de motive, nu cred in niic o estimare. Pentru ca orice ar spune specialistii, guvernul / marketingul ne va da cifra pe care vrem sa o auzim.
Dar petrol inca exista. Astfel nu ar fi aceasta acciza care practic ii dubleaza pretul. Asta arata ca oferta e mult mai mare decat cererea si se incearca echilibrarea prin accize. La un pret real mult mai mare (dar nu prohibitive), se gasesc solutii alternative (motorina din rapita de ex) suficiente. Tie nu ti se pare ciudat ca un obiect din plastic (petrol) e mai ieftin decat unul din lemn? Cu tot cu transport, accize etc?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu