1 ianuarie 2012

Previziuni 2012

Anul in care se termina lumea conform profetiilor Maya. Sau mai bine zis interpretarilor acestor profetii.
Nu cred ca se va intimpla nimic deosebit.
Exista 4 mari puteri: USA, Rusia, China, Europa. Dar ultimele 3 nu au inca gandirea necesara pentru a infrunta jandarmul. Chiar daca militar unirea armatelor a 2 puteri ar putea da mari batai de cap americanilor, acest lucru nu se va intimpla pentru ca nimeni cu exceptia americanilor nu are o diplomatie puternica si o doctrina atat de ..capitalista.

Coreea de Nord va ramane la fel. Sunt zvonuri ca noul lider e un pic sado-masochist iar triumviratul anuntat ar indica o lipsa de incredere in el. Dar e prea devreme ca sa apara disesnsiuni, SUA nu sunt interesate in mod real de Coreea iar atitudinea asta de interzicere a intrarii oricarui cetatean strain in tara chiar functioneaza, e foarte greu sa pornesti o 'primavara araba' in acest mod.

Legat de primavara araba, aceasta politica evident convine statelor unite. Astia fac tot posibilul sa evite sa apara in fatza pentru ca stiu ca sunt dispretuiti pe tot globul, spre deosebire de francezi si italieni care ar fi incantati sa para ca mai au putere la nivel global dar nu prea au benzina. Dar durata pregatirii unor asemenea operatii si costurile cred ca sunt foarte mari. Ganditi-va doar ca intre 89 si 2011 au trecut 22 de ani, timp necesar agentilor pentru relocare si stabilirea unei noi retele. Este posibil ca Siria sa mai fie afectata si cam atat.

Germania si Japonia inca mai tin minte cat de tare si-au luat-o in '40 si nu intentioneaza sa intervina intr-un fel. nu uitati, cand a cazut zidul Berlinului un diplomat englez a protestat, fiindu-i frica ca va incepe un nou razboi cu o Germania Mare. Lumea inca nu a uitat.

Armata SUA e mai slaba decat pare. In primul rand datorita fricii presedintilor americani de a pierde oameni. Acolo, in USA, fiecare american mort inseamna o bila neagra pentru presedinte, nu e ca la noi unde mor 1000 de oameni si toti ii uita dupa 2 zile. Efortul de razboi din Irak a fost mare iar rezultatul un esec total, in spate au lasat o tara fara nici o structura reala. Cred ca anul asta vor sta sa isi umple din nou depozitele de armament. Plus ca anul asta in noiembrie sunt alegerile si da bine sa fii pacifist.

Romania - evident, nu se va intimpla nimic. Chiar e dificil sa estimez cine va fi presedinte pentru ca nu se stie inca candidatul PDL. In mod real, cred ca PDL are 30% iar USL 40% dar USL se chinuie sa faca suficiente greseli  ca sa coboare veriginos. Totul va depinde de candidatul PDL, aceste va inclina decisiv balanta. Sincer, nu vad nici unul din PDL care sa aiba vreun strop de carisma (Paleologu? Blaga? ) insa o lovitura surpriza (Isarescu..nu cred..poate vrea si el acasa cu nepotii) le va da suficiente puncte bonus. Si nu uitati ca sunt la putere si asta ii va ajuta sa masluiasca 10% din voturi.

Un comentariu:

  1. Nu pot sa cred ca ai spus ca armata SUA e mai slaba decat pare :p . Si cum , Irak-ul nu e o tara : '' stabila, independenta si suverana'', asa cum sustine Obama ca a lasat-o ? :D Cica acum Irak-ul pute a democratie..

    RăspundețiȘtergere