17 ianuarie 2012

Pro si contra republici presidentiale

E un mit urban (!?  -nu imi vine alta exprimare mai buna in minte) ca o dictatura luminata ar fi cea mai buna forma de guvernare.
 De ce? e simplu: in primul rand uneori e nevoie de o perisoana care sa poata lua decizii rapide in orice domeniu; ori in democratie, pana se aduna parlamentul, pana se gandeste..
 sa nu mai spun ca bolundul ala de boc cand l-au intrebat de ce nu a fost invitat geoana la ziua nationala a dat din umeri si a zis 'nu stiu, asa s-a hotarat' - va dati seama ca daca nici un prim ministru nu stie...
 @ Prima problema. unde naiba gasesti un despot luminat?
 @ A doua intrebare.. daca ii dai puteri mari..cum te asiguri ca mai pleaca?
 @ A treia - cum te asiguri de cinstea lui? pana si regii care teoretic nu puteau pica si deveni oameni de rand au acumulat si au cheltuit sume uriase
  - nu pot uita cum regele carol a venit pe ascuns cu o valiza si in 70 de ani regele mihai avea peles, pelisor, savarsin, balcik, palatul elisabeta si multe altele. ar fi interesant cati bani a adus el in tara si cat a primit.
 @ A patra intrebare  -cat poate un singur om sa 'ghiceasca' vointa majoritatii. se presupune ca parlamentul e mai apropiat de vointa poporului, iar unele state   (elvetia, islanda) folosesc forme de consultare popualara oricand e nevoie.
 Intr-un fel, alegerea unui presedinte care sa numeasca un specialist fara carisma (prim ministrul) pare o solutie interesanta. Practic, ne ducem dracului :)

Un comentariu:

  1. PRO.

    Vezi cazul SUA si perioada in care a fost condusa de George W.Bush jr. Nu l-ai suspecta pe omul ala de inteligenta excesiva, totusi un om ajuns in aceasta postura, se inconjoara ( sau este inconjurat ) de oameni de TOP din toate domeniile, oameni care il sfatuiesc in cazul in care el habar n-are.. Si culmea, in SUA nimeni nu tipa : COOOMUNISTUUUU !!! El Taie el spanzura !!! HUUOOO !!

    Franta este un alt foarte bun exemplu. Daca Germania nu ar avea formal functia de Presedinte, Cancelarul neamt exercita toate politicile tarii si stabileste ritmul si directia..

    In cazul nostru e foarte greu. Noi suferim grav de ''DEMOCRATIE'' si ''popor religios... credincios''.

    RăspundețiȘtergere