3 ianuarie 2011

Energie ieftina

Statul vinde energie ieftina. V-ati gandi ca face acest lucru catre populatie, nu?
Bineinteles, gresiti. Ofera catre marii colosi industriali. Dintr-un articol am inteles ca ofera chiar mai multa decat are, adica practic va cumpara energie scump si o va vinde mai ieftin, dar nu am date clare. Insa mi se pare strigator la cer (he he, daca s-ar auzi toate strigatele) sa nu iti reprezinti propriul popor. Logic era ca energia de la hidrocentrale (cea ieftina) sa mearga la populatie.
Marile companii primesc uneori niste reduceri/ scutiri de taxe. Inteleg principiul prin care vrei sa ii tii in Romania si atunci accepti sa nu platesca impozit pe 5 ani. Dar practic daca ai si o firma mica langa, astia vor fi dezavantajati. Intr-un fel, statul sustine colosii industriali si incearca sa omoare concurenta., nu lasa firmele sa dispara si pe altii sa le ia locul asa cum ar fi normal. Capitalismul, asa cum e la noi, nu prea corespunde cu ce e in carti.
Am observat de multe ori ca pretul de vanzare se stabileste in functie de pretul altor produse similare de pe piata. In mod normal ar fi trebuit sa fie format din pretul de cost+profit, si in capitalismul ideal fiecare ar fi trebuit sa ia in calcul un profit cat mai mic pentru a vinde cat mai mult. In capitalismul  de Romania, adaosuri de 30% care sa genereze un profit de 20% sunt des intilnite...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu