23 octombrie 2011

Online in Ro

Este evident ca internetul ca este folosit de insitutiile statului in ro doar pentru cont de facebook. Motivele pentru care nu poti achita taxe si alte chestii de astea pe internet sunt simple:
- guvernantii sunt niste brontozauri care nu inteleg si nu folosesc calculatorul.
- serviciile IT sunt greu de evaluat de catre nespacialisti si atunci e loc de furat cat cuprinde. Faci un site sau o frunza si spui ca au lucrat la ea 1000 de oameni si cei care nu se pricep vor fi de acord.

Legat de recensamant:Trebuia sa fie si o modalitate online. Nu exclusiva, bineinteles. Dar era misto sa completez si cand vine la usa sa ii dau doar o dovada, sa aiba el un mail ca s-a completat online la apartamentul meu sau in cel mai rau caz sa ii dau formularul completat si printat sa nu mai stau 15 minute atunci ca poate nu am chef. Si votul ar trebui sa se poata face online, ca si multe alte chestii.Ca a mai evoluat lumea si mai economisesc si timpul recenzorilor sau mai reduc coada de la sectiile de votare.

In Anglia statul impingea oamenii sa foloseasca internetul. E-mail-urile trimise de mine catre companii private (agentii imobiliare de exemplu) au fost deseori ignorate. Dar la tot ce era companie de stat lucrurile mergeau extraordinar pe internet: vreai firma, aplicai pe internet si primeai acasa documentele, cont in banca iti faceai tot de acasa, schimbarea permisului, inregistrarea la diverse servicii (somaj,imigrari). Existau metode alternative pentru cei care nu puteau folosi internetul dar trebuia sa le cauti foarte bine, erai impulsionat sa faci totul pe net. Sigur, se faceau anumite verificari ca e cine trebuie in spatele monitorului cerand uneori documente prin posta sau rareori sa fii prezent fizic, dar erau doar atunci cand nu exista alta solutie. Mi-ar place sa vad si in Romania acest lucru.
Dar ar trebui sa moara brontozaurii.

Un comentariu:

  1. La noi se merge in sens invers cursului normal. In loc sa simplificam lucrurile, mai angajam un functionar sa nu mai stea lumea la cozi. Dar ce ar fi sa punem in aplicare niste programe prin care sa facem lucrurile astea de acasa ? As intelege daca am fi ''pionierii sistemului'' si am fi noi aia care ar trebui sa inventam roata, insa nu suntem in stare sa luam din afara ce e bun si sa implementam la noi. Ce poate fi atat de greu ? Chiar daca sa spunem ca avem o populatie de peste 40 de ani care nu are un interes atat de mare pentru lumea asta virtuala, acele persoane sigur au un membru in familie ( un tanar ) ahtiat dupa lumea asta online si in mod sigur i-ar ajuta... Dar nu.. Sa mai angajam niste functionari.. sa mai facem niste ghisee... treburi de genu..

    RăspundețiȘtergere